ИндексИндекс  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  

Share | 
 

 Подправки и билки

Предишната тема Следващата тема Go down 
АвторСъобщение
smajana
Механджийката
avatar

Пол : Female Брой мнения : 637
Точки : 2834
Рейтинг : 45
Регистрация : 19.02.2012

ПисанеЗаглавие: Подправки и билки   Пет Май 11, 2012 1:41 am

Чубрица


[You must be registered and logged in to see this image.]
Satureia hortensis
Fam. Lamiaceae

английски: savory
немски: Bohnenkrauf
френски: sarriette
испански: ajedrea


История

Пиперливият вкус на чубрицата е бил любим на древните римляни дълго преди първите товари с пипер да бъдат докарани от Индия. През І в. пр Хр Вергилий отглеждал чубрица, от която медът на пчелите му ставал по-ароматен. През Средновековието чубрицата се използвала за подправяне на кексове и други сладкиши.

Растението
Чубрицата е едногодишно растение от сем. Устоцветни. Представлява храстче, високо до 30 см. Произхожда от земите около Средиземно мори и Близкия Изток. Основни производители на чубрица днес са Франция и балканските страни.

Аромат и вкус
Като подправка се използват изсушените листа на растението. Те имат силен аромат, напомнящ този на мащерката, и леко парещ тръпчив вкус. При сушене ароматът става по-интензивен. В растението се съдържат около 0,50 % етерично масло.

Кулинарна употреба

Чубрицата има огромно приложение в българската кухня не само поради вкусовите, но и поради лечебните си качества. Тя стимулира дейността на стомаха и червата, затова с нея се подправят трудно смилаеми храни, като варива /боб, леща, зелен фасул, грах/, меса /овнешко/, червено зеле, супи от картофи и др. Чубрицата е и основна съставка на шарената сол. В Европа също я познават. Използва се за подправяне на зеленчуци, боб, леща, яйца, плънки, кайма, супи и за подправни смеси от Средиземноморския район. Чубрицата се смесва добре с други ароматни треви.

Фолклор

Латинското име на чубрицата – “satureia” означава “трева на сатирите” – митични същества, полу-хора, полу-козли, известни с разюздания си нрав и волен живот. През античността чубрицата е смятана за афродизиак – любима “паша” за сатирите и съответно – техния аналог на “виагра”.

Лечебни свойства


[You must be registered and logged in to see this image.]
Планинска чубрица (балканска, овчарска, горска)(Satureja montana) в близък план.
Стъблото й е голо или окосмено в две срещуположни ивици. Листата са голи или покрити по ръба с власинки. Цветовете са розови, чашката е двуустна, като горната устна е с 3 зъбчета, а долната — двуделна, с 4 тичинки. Цветовете са събрани в пазвите на листата.

Лечебно действие и приложение: Билката стимулира стомашната и чревна дейност. Има отхрачващо действие. Употребява се при чревни болки, летни диарии, против повръщане, в някои случаи при бъбречни, чернодробни, жлъчни и сърдечни болести. Българската народна медицина препоръчва чубрицата при високо кръвно налягане, главоболие, виене на свят, сърцебиене, при жажда от захарна болест, повръщане, нервни припадъци и др.

Начин на употреба: 2 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл вряла вода и киснат 1 час. Пие се по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно. Същото лечебно действие има и културната чубрица, която се отглежда в цялата страна като растение за подправка. Използва се както планинската чубрица.

[You must be registered and logged in to see this image.]
Градинска чубрица (Satureja hortensis L.)-в близък план, снимката е от нета.
Стъблото й е четириръбесто, разклонено и изцяло окосмено. Листата са линейни, с къси дръжки и заострени върхове, по ръба с малки реснички, а от двете страни с жлезисти власинки. Цвето­вете са бели или бледовиолетови, събрани по 5—6 в пазвите на листата. Състоят се от тръбеста, петлистна чашка с 5 зъбчета, пет-листно венче и 4 тичинки. Плодът е сух, разпадащ се на 4 закръглени орехчета. Медоносно растение.

Действие: Има свойството да отстранява газовете от червата (газогонно действие). Наред с това тя успокоява силните колики, като едновременно пречи на развитието на гнилостни процеси в червата. Не на последно място заслужава да се отбележи, че чубрицата понижава повишеното кръвно налягане, което я прави ценно лечебно средство при някои болни. По-стари данни сочат, че тя е била сигурно средство против някои видове глисти.
Приложение: При болки в червата с газове, при диарии, за подобряване процесите на храносмилане, при чернодробни и жлъчни заболявания, в началния стадий на хипертонична болест.
Начин на употреба: Около 2 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл вряща вода. Запарката престоява 1 час, прецежда се и се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти на ден. Освен това чубрицата може да се стрие на прах и да се взима по 1 чаена лъжичка преди ядене с вода.
И двата вида чубрица имат огромно приложение в българската кухня и някои домакини не я слагат единствено в десертите. Те стимулират дейността на стомаха и червата и затова с тях се подправят трудносмилаеми храни, като варива (боб, леща, зелен фасул, грах), всички видове меса и особено шилешко и овнешко. Незаменими подправки са за постни ястия, за супи и основни блюда, за овкусяване на плънки и на кайма.

Източник: различни статии в интернет
Върнете се в началото Go down
Шери
Фурия
avatar

Пол : Female Брой мнения : 1488
Точки : 3735
Рейтинг : 115
Регистрация : 14.03.2012

ПисанеЗаглавие: Re: Подправки и билки   Сря Май 30, 2012 4:55 pm

Копирано от сестра ми.
Маточина.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Маточината (Melissa officinalis) е многогодишно тревисто растение с тъмнозелени листа, които имат характерна лимонена миризма. Цветовете са дребни, бели, жълтеникави или розови. Маточината расте из храсталаците, редките гори, покрай градините и оградите навсякъде в България.
Използва се цялата надземната част или само листата на маточината, в зависимост от целите. Листата на растението се берат в периода преди цъфтежа (към средата на юли). Ако маточината е цъфнала, листата не се събират, тъй като вече са изгубили характерната си миризма и лечебните си качества При смачкване или разтриване трябва да са запазили миризмата на лимон.

Маточината спада към семейство Lamiaceae (джоджанови). Eкстракт от маточина се използва в производството на редица фармацевтични продукти. Билката е използвана главно за лечение на депресия, тревожност, безсъние, бронхит, астма, висока температура, менструални проблеми, високо кръвно налягане, мигрена, шок, световъртеж, кожни екземи, подагра, при ужилвания от насекоми или ухапвания от змия и други.
Някои хора използват маточина и за лечението на косопад и оплешивяване. Хидроалкохолният екстракт от маточина проявява седативен ефект върху централната нервната система и действа като успокоително. Консумацията на 16 г изсушени листа от маточина изостря паметта и засилва концентрацията, се посочва в изследване, проведено през 2003 г. Авторите на изследването предполагат, че маточината оказва влияние върху настроението и когнитивните способности и може да се използва за лечението на болестта на Алцхаймер.
Маточината има и антивирустни свойства и е ефективна за потискане на херпес симплекс.Чаят от маточина може да се използва при колики, синдрома на раздразненото черво, колит и други стомашно-чревни проблеми. Екстрактът от листата на маточината има антибактериално действие срещу Staphylococcus aureus, Salmonella choleraesui, Klebsiella pneumoniae. Етеричното масло също е с антибактериални свойства срещу Mycobacterium phlei и Streptococcus.


• нервна система - болест на Алцхаймер, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, депресия, хистерия, безсъние, меланхолия, мигрена, нервно напрежение, изостря паметта, при стресови състояния, сърдечна невроза,
• съдейства за прекратяване на тахикардия и болките в сърцето. сърдечносъдова система - тонизира кръвоносните съдове;
• женски състояния - пречиства матката след аборт (особено в комбинация с босилек), прогонва плацентата (при раждане), гадене и замаяност през бременността, менструални болки, предизвиква менструация;
• храносмилателна система - газове, подуване, подобрява апетита, слабо храносмилане, гадене и повръщане, диспепсия, нервен стомах, облекчава спазмите на храносмилателната система;
• отделителна система - подагра;
• ендокринна система - хипертироидизъм;
• възпалителни болести - катар;
• дихателна система - някои форми на астма, хроничен бронхиален катар, настинки, грип;
• вирусни и бактериални болести - херпес на устата, генитален херпес, унищожава бактериите, ХИВ-вирус;
• други - успокоява мускулните спазми, предизвиква изпотяване, при треска, главоболие, сковани тъкани.
• кожни заболявания, циреи

Като гаргара или вода за уста маточината се използва при зъбобол и възпалено гърло. Външно намира приложение при лечението на циреи, ухапвания от насекоми, ужилвания, тумори, рани.
Маслото от маточина също намира голямо приложение в лечението на всякакви видове бактериални, гъбични и екземни инфекции поради антисептичните си свойства. Масажи с него облекчават артритни и ревматични болки.В аромотерапията маслото от маточина се прилага при депресия.
Поставено в ароматотерапевтична лампа то помага при силно нервно напрежение, страхови неврози, безсъние, високо кръвно налягане, аритмия, проблеми на менопаузата, инфекции на гърлото.
Маточината влиза в изготвянето и на лекарствени препарати. При приемане им се забавя дишането, изчезват сърдечните ритъмни смущения и се понижава кръвното налягане.

_________________
Да...ма друг път [You must be registered and logged in to see this image.]
Върнете се в началото Go down
oldcastle
Admin
avatar

Пол : Male Брой мнения : 2010
Точки : 4770
Рейтинг : 81
Регистрация : 12.08.2011

ПисанеЗаглавие: Re: Подправки и билки   Сря Май 30, 2012 7:37 pm

А защо направо сестра ти не го написа бе?! Амахааааа ще се глобяваме, начи! Само а ми дойде и у наказателницата. g010

_________________
Навийте жабата!
Върнете се в началото Go down
http://bg.pcriot.com/news.php
само_види
Спамер №1
avatar

Пол : Female Брой мнения : 1490
Точки : 3679
Рейтинг : 55
Регистрация : 16.03.2012

ПисанеЗаглавие: Re: Подправки и билки   Нед Юни 03, 2012 6:59 am

Канелата като лекарство

Лечебните свойства на канелата произтичат от три основни съставки, съдържащи се в етеричните масла на дървесната кора – канелен алдехид, канелен ацетат и канелен алкохол. Освен множество други летливи вещества, в състава й влизат още манган, фибри, желязо и калций. Така канелата се превръща в едно от най-благоприятните и приемани с наслада природни лекарства.

Кличнично доказано е, че канелата е изключително полезна за хора с диабет, тъй като намалява нивото на холестерола. Освен това, канелата намалява разпространението на раковите клетки при левкемия и се използва като профилактично средство срещу рак. Предотвратява образуването на кръвни съсиреци, облекчава болките при артрит и менструация, понижава нивото на кръвната захар, спомага за лекуването на настинка и грип, на диария и проблеми с храносмилателния тракт. Само една лъжичка канела в сок от пресни плодове ще елиминира потенциалните бактерии, останали по тях. А ароматът на канела стимулира познавателните способности на индивида и неговата памет.

Канелата се използва като регулатор на телесното тегло (тъй като ускорява изгарянето на калориите), ускорява метаболизма и стимулира мозъчната дейност, заради което влиза в менюта на много спортисти. При инфекциозни заболявания канелата успешно възспира резистентността на организма към лекарствата, убива бактериите и гъбичките (включително така популярните вагинални – Candida) и подсилва имунната система.

_________________
Когато си нещастен, не влизай в дома на приятеля си.
Върнете се в началото Go down
Шери
Фурия
avatar

Пол : Female Брой мнения : 1488
Точки : 3735
Рейтинг : 115
Регистрация : 14.03.2012

ПисанеЗаглавие: Re: Подправки и билки   Нед Юни 03, 2012 8:29 am

oldcastle написа:
А защо направо сестра ти не го написа бе?! Амахааааа ще се глобяваме, начи! Само а ми дойде и у наказателницата. g010
Скъпиииииииии Ераклия имах навпредвид h025 h025 h025
Дай тъ цуна и да забравиме s010

_________________
Да...ма друг път [You must be registered and logged in to see this image.]


Последната промяна е направена от Шери на Нед Юни 03, 2012 12:47 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото Go down
Мах
Мародер-потайник
avatar

Пол : Male Брой мнения : 1683
Точки : 3940
Рейтинг : 129
Регистрация : 14.03.2012

ПисанеЗаглавие: Re: Подправки и билки   Нед Юни 03, 2012 10:43 am

Магарешки бодил

[You must be registered and logged in to see this image.]

Магарешкият бодил (Silybum marianum, Asteraceae) e трънлива билка, която е широко разпространена из Южна Европа, включително и България. Расте чак до зоните с умерен климат в континентална Азия. Изкуствено е внесена на територията на Централна и Северна Америка, а също в Австралия и в Нова Зелaндия, където расте изключително агресивно и се ползва с име на плевел.
Широко разпространено средство за възпитание по села и паланки, още от векове. Прилага се локално в областта на мекото отзад, като се втрива с отсечени ритмични движения (т.н. нажулване) до постигане на желаният ефект - рев, крясъци и клетви - "Няма повече бе тате". По-големите му почитатели си го изсушават и по Коледа го ползват за сурвачка накичен с люти чушки, кой за тъща, кой за свекърва ... Особено неподходящ при случаите на нужда в полеви условия и липсата на хартийка, вестник или папрат.


Върнете се в началото Go down
smajana
Механджийката
avatar

Пол : Female Брой мнения : 637
Точки : 2834
Рейтинг : 45
Регистрация : 19.02.2012

ПисанеЗаглавие: Re: Подправки и билки   Сря Юни 06, 2012 5:37 pm

Магданоз
от Уикипедия, свободната енциклопедия


Магданозът (Petroselinum crispum и Petroselinum neapolitanum или Petroselinum latifolium) е светло зелено, двугодишно тревисто растение и подправка, широко разпространена в кухните на Близкия Изток, Европа и Америка. Дължи употребата си като освежител на дъха и до голяма степен вкусовите си качества на високата концентрация на хлорофил. Съдържа гликозида анин.

Като подправка се използват два вида магданоз — къдраволист и италиански, известен още като обикновен или гладколист. В българската кухня се използва предимно обикновеният магданоз, а къдраволистият магданоз почти не е познат. Къдраволистият магданоз често се използва за декорация на ястия. Смята се, че обикновеният магданоз има по-силен аромат. Друг вид магданоз (Petroselinum tuberosum) се отглежда заради корена си.
Класификация

Магданозът е от едно семейство заедно с морковите и целината — Сенникоцветни (Apiaceae).
Хранителни свойства

Пресният магданоз е изключително богат на Витамин К, Витамин C и желязо.[1

[You must be registered and logged in to see this image.]


Магданоз
(Хранителна стойност за 100 g)
Енергия 150 kJ (40 kcal)
Въглехидрати 6 g
Влакна 3.3 g
Мазнини 1 g
Белтъчини 3 g
Вода 88 g
Витамини
Витамин A 421 μg (47%)
Тиамин (B1) 0.086 mg (7%)
Рибофлавин (B2) 0.098 mg (8%)
Ниацин (B3) 1.31 mg (8%)
Пантотенова к-на (B5) 0.4 mg (8%)
Пиридоксин (B6) 0.09 mg (7%)
Фолиева к-на (B9) 152 μg (38%)
Витамин C 133 mg (148%)
Витамин Е 1.79 mg (12%)
Витамин K 1640 μg (1367%)
Минерали
Калций, Ca 138 mg (14%)

Желязо, Fe 6.2 mg (78%)
Магнезий, Mg 50 mg (13%)
Фосфор, P 58 mg (8%)
Калий, K 554 mg (12%)
Натрий, Na 56 mg (4%)
Цинк, Zn 1.07 mg (10%)
Мед, Cu 0.149 mg (17%)
Манган, Mn 0.16 mg (7%)
Селен, Se 0.1 μg (0%)
Процентите са спрямо препоръчителната дневна доза в САЩ.


Върнете се в началото Go down
Sponsored content




ПисанеЗаглавие: Re: Подправки и билки   

Върнете се в началото Go down
 
Подправки и билки
Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Форум за срещи от третия вид :: Кулинарен раздел :: Рецепти и трикове-
Идете на: