ИндексИндекс  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  

Share | 
 

 Философия на йога и източен окултизъм Йога Рамачарака

Go down 
АвторСъобщение
oldcastle
Admin
avatar

Пол : Male Брой мнения : 2010
Точки : 5081
Рейтинг : 81
Регистрация : 12.08.2011

ПисанеЗаглавие: Философия на йога и източен окултизъм Йога Рамачарака   Вто Фев 21, 2012 2:06 pm

УСТРОЙСТВОТО НА ЧОВЕКА

Човек е далеч по-цялостно същество, отколкото обикновено си представяме. Той има не само тяло и душа, но е дух, който притежава душа, и тази душа има няколко носителя, които я изразяват, като тези носители са с раз­лична степен на плътност и тялото е най-нисшата форма за нейното изразяване.
***
Истинският Аз е чист дух - искра от божествения огън. Този дух е обвит с безброй обвивки, които пречат за пълното му изразяване. Когато човек напредва по пътя на своето развитие, съзнанието му се издига от по-ниските към по-високите нива и той осъзнава все повече своята висша природа. Духът съдържа в себе си всички възможности и със своето напредване човек раз­гръща нови сили и нови качества.
***
Философията на йога учи, че човек се състои от седем принципа, че е седморно създание. Най-добрият начин да се мисли за човека е да се разбере, че духът е истинският Аз и че по-нисшите принципи са просто негови обвивки.

***

СЕДЕМТЕ ПРИНЦИПА НА ЧОВЕКА

Седемте принципа на човека, както са известни на йогистката философия, тук са посочени с техните анг­лийски (съответно български ) термини, с които сме заменили санскритските думи:
1. Физическо тяло
2. Астрално Тяло
3. Прана или Жизнена Сила
4. Инстинктивен Ум
5. Интелект
6. Духовен Ум
7. Дух

1. Физическото тяло

От всичките седем принципа на човека физическото тяло, разбира се, е най-очевидният. Той е най-нисшият по скалата и представлява най-грубото проявление на човека. Това не означава обаче, че физическото трябва да се презира или отхвърля. Напротив, това е най-необ­ходимият принцип за растежа на човека на настоящия етап от неговото развитие - храмът на живия Дух, и към него трябва да се отнасяме внимателно и да се грижим за него, за да го превърнем в по-съвършен инструмент.
Тялото трябва да бъде поддържано в добро здраве и кондиция и да е тренирано, за да се подчинява на нарежданията на ума, вместо да управлява ума, както твърде често се случва.

2. Астралното тяло

Вторият принцип на човека със сигурност не е така известен, като неговият физически събрат, въпреки че е тясно свързан с него и на външен вид представлява точния му двойник. Астралното тяло е било известно на хората от всички времена и е довело до възникването на много суеверия и мистерии в резултат от липсата на познаване на неговата природа.
***
Било е наричано "етерно тяло", "флуидно тяло", "двойник" и други. Състои се от материя с по-фино качество в сравнение с тази, която образува физическото тяло, но все пак то е материя.
***
Астралното тяло е най-добрият двойник на физи­ческото тяло и може да бъде отделено от него при определени обстоятелства.
Астралното тяло е невидимо за нормалното зрение, но се възприема с лекота от тези, които притежават в определена степен ясновидски способности.


3. Прана или жизнената сила

Прана е космическата енергия, но при сегашното й разглеждане ще се ограни­чим до тези прояви на Прана, които наричаме жизнена сила.
***
Тази жизнена сила се среща във всички форми на живот, от амебата до човека, от най-елементарната фор­ма на растителен живот до най-висшата форма на живо­тинския свят. Прана е всеобхватна.
***
. Прана е във всички форми на материята и все пак тя не е материя -тя е енергията или силата, която вдъхва живот на мате­рията.4. Инстинктивният Ум

Това ниво на мисловна дейност е общо за нас и животните, най-малкото в неговите нисши форми. Това е първото ниво на мисловна дейност в стълбата на еволюцията.
Инстинктивният ум е най-полезен за човека на този етап от неговото развитие - той не може да съществува като физическо същество без него - и той може да се превърне в най-ценния му слуга, ако го разбира; но тежко му, ако му позволи да поеме конт­рола или да узурпира прерогативите, принадлежащи на неговия по-голям брат.
***
Работата на нашите тела се върши от тази част на ума. Постоянната работа по възстановяването, лекуването, обмена, храносмилането, асимилацията, от­страняването на отпадните продукти и т.н. се изпълнява от тази част на ума, изцяло под нивото на съзнанието.
Инстинктивният ум освен това е и умът на "навика". Инстинктивният ум е ексцентричен склад. Пълен е с неща, получени от различни източници.


5. Интелектът

Стигнахме до мисловния принцип, който различава човека от животното. Първите четири принципа са общи за човека и по-нисшите форми на живот, но когато започне да се разкрива петият принцип, човекът е дос­тигнал до важен етап от своето пътуване по пътя на осъществяването.
***
Значението на събуждането на самосъзнанието мо­же би ще бъде разбрано по-лесно, когато ви кажем, че окултното учение твърди, че щом веднъж самосъзнани­ето се събуди и възникне, щом веднъж Аз-ът е бил почувстван и познат, започва истинският пробуден жи­вот на душата. Не говорим за живота, който настъпва след духовното пробуждане, той е една още по-висша степен, а за мисловното пробуждане на душата за съз­нанието на Аз-а. Това е нивото, на което бебето-его за първи път започва своето будно съществуване.

6. Духовният ум

Въпреки че действителното съществуване на Духов­ния ум се е проявило само в ограничен брой от предста­вителите на човешкия род, има мнозина, които започват да осъзнават едно по-висше "нещо вътре в тях", което ги води към по-възвишени и благородни мисли, жела­ния, стремежи и дела.
Когато Духовното съзнание на човека започне да се разгръща, той получава едно постоянно усещане за ре­алността на Върховната Сила
***
Духовният ум освен това е източникът на вдъхнове­нието, което някои поети, художници, скулптори, писате­ли, проповедници, оратори и други са получавали във всички времена и което получават и днес. Това е източни­кът, от който ясновидецът получава своето видение, про­рокът своето прозрение.
***
Когато човек научи за съществуването на своя Духо­вен ум и започне да разпознава неговите подбуди и тласъци, той укрепва връзката си с него и поради това получава светлина с по-голяма яркост.
Когато се научи да вярва на Духа, той отговаря като ни изпраща по често проблясъци на озарение и просветление.

С разгръщане­то си в Духовното съзнание, човек започва да разчита много повече на този Вътрешен глас и е в състояние много по-лесно да го различава от импулсите, идващи от нисшите нива на ума.
Той се научава да следва насо­ките на Духа и му позволява да му подаде ръка, която да го води. Мнозина от нас са се научили да познават реалността на това да бъдат "водени от Духа". На тези, които са преживяли това» няма какво повече да кажем, защото те ще разберат какво точно имаме предвид. Онези, които все още не са го преживели, трябва да чакат, докато не настъпи тяхното време, защото ние не можем да го опишем, тъй като не съществуват думи, с които да се предадат нещата, които са над думите.

7. Духът

Духът, седмият принцип на човека, е Божествената Искра, нашето най-ценно наследство от Божествената Сила
За да го разберем, трябва да разберем Бога, защото Духът е капка от Океана на Духа, прашинка от пясъка на брего­вете на Безкрайността, частица от Свещения пламък.
***
Духът е това в човека, което е най-близо до центъра, най-близо до Бога. Осъзнаваме съществуването на Духа вътре в нас единс­твено в някой случаен скъпоценен момент и в такива моменти осъзнаваме нахлуването на ужасяващото при­съствие на Неизвестното.

ЧОВЕШКАТА АУРА
Всеки от седемте принципа, от които е съставен човек, излъчва енергия, която е видима за психично развитите сетива на някои хора от човешкия род.
Тази излъчвана енергия наподобява лъчението, известно като рентгенови лъчи, и подобно на тях е невидима за човеш­кото око, освен ако не й се помогне с нещо, което самата тя обикновено не притежава.

ДИНАМИКАТА НА МИСЪЛТА
Астралният свят е пълен с превъзходни неизразени мисли, очакващи някой, който да ги изрази и да ги използва. Това е просто намек за една велика истина -нека се възползват тези, които са готови за нея.
***
Човек може да привлече към себе си силни, благоприятни мисли, които ще му помогнат за преодоляването на пристъпите на депресия и малоду­шие.
В мисловния свят съществува огромно количество натрупана енергия и всеки, който се нуждае от нея, може да изтегли към себе си това, което желае. Всичко е въпрос на отправяне на искане от ваша страна. Натру­паната в света мисъл е ваша - защо да не я поискате и да не я получите?

Върнете се в началото Go down
http://bg.pcriot.com/news.php
 
Философия на йога и източен окултизъм Йога Рамачарака
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Форум за срещи от третия вид :: Мистика и Религия :: Мистика и окултизъм-
Идете на: