ИндексИндекс  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  

Share | 
 

 ГЛАДЪТ - ПРИЯТЕЛ И ЛЕКАРСТВО Лидия Ковачева

Go down 
АвторСъобщение
oldcastle
Admin
avatar

Пол : Male Брой мнения : 2010
Точки : 5080
Рейтинг : 81
Регистрация : 12.08.2011

ПисанеЗаглавие: ГЛАДЪТ - ПРИЯТЕЛ И ЛЕКАРСТВО Лидия Ковачева   Вто Фев 21, 2012 3:30 pm

БАЛАНСИРАНЕ НА ПРИЕТАТА И ИЗРАЗХОДВАНАТА ЕНЕРГИЯ

Ако приетата храна превишава енергийния разход на организма, излишъкът се наслоява като патологич­на тъкан, която вреди и пречи на нормалните функ­ции и предизвиква болестни състояния. Приетата енергия посредством храната трябва да е равна на из­разходваната.
***
Системно натоварван, стомахът първоначално се уморява, а впоследствие заболява. Храната, за която не са отде­лени сокове, неминуемо развива гнилостни процеси, ферментации и газове. Асимилацията на храната е непълна. Има ли гниене, образуват се токсични мате­риали, които отравят целия организъм!
***
Преяждането е основен фактор за затлъстява­нето, наднормените килограми, захарния диабет, ви­сокото кръвно налягане, инфаркта на миокарда, мо­зъчния инсулт, както и за нарушаването на хормо­налното равновесие. И от всичко това следва тежка старост, съкратен живот и ненавременна смърт.
***
Ако човек още от най-ранно детство се възпитава от родителите си, възпитателите и учителите според изискванията на природата, той не само ще запази добро здраве, но и естествения си инстинкт.
Здравият човек винаги има запазено чувство кога да яде, колко и какво точно.
***
Често оправдание при натрупването на килогра­мите е, че това е следствие от нарушената обмяна.
Но вярно е точно обратното - натрупаните килогра­ми нарушават нормалните обменни процеси.
Че то­ва е така, доказва фактът, че със свалянето на ки­лограмите и връщането на нормалното тегло се нор­мализира и обмяната.
***
Приученият да следи за своята стегната фи­гура и нормално тегло вече си е извоювал полови­ната здраве.
***
ПЪЛНА БЕЗКОНТРОЛНОСТ И СИСТЕМНО ПРЕЯЖДАНЕ
Живеем в свят с постигнато изобилие от храни: магазини и павилиони, пълни с лакомства с блестяща опаковка, към които лесно се посяга. Необходима­та разумност и пестеливост остават на заден план...
***
Завишават се порциите на приеманата храна, защото се вярва, че тя дава сили. Не се взима под внимание фактът, че
тя е сила, когато съответства на моментните нужди на организма, а излишъкът й е баласт, който поглъща сили, за да бъде обработен.
***
Прехранването води до нат­рупване на излишни килограми, отслабване на съпро­тивителните сили, податливост към заболявания и преждевременно остаряване.
Никога не бива да се забравя, че всяка излишна хапка храна строго се контролира от „природния лекар", за да се спази определеният оптимум -раз­личен и строго индивидуален за всеки.
***
Трайно създаденият навик впоследствие прераства в истинска лакомия - търсене на удоволствие в богата­та трапеза.
За да се допускат тези отклонения и слабости, при­чината в основата си е само една - липса на разбиране, принципност и култура по въпросите на храненето. Все­ки, който е наясно с този проблем, никога не би посег­нал към каквото и да е лакомство, ако в момента не е гладен.

ДАВА ЛИ НИ ВЪЗРАСТТА ПРАВО ДА ПЪЛНЕЕМ?
В годините на младостта, докато вътрешните орга­ни работят с пълния си капацитет, дори и да се преви­ши количеството на храната, организмът се справя. Трансформирана в сила, храната дава големи въз­можности.
Но настъпва момент, когато тези органи, като всеки работещ механизъм, с всяка измината годи­на започват да се похабяват и силовият им заряд за­почва да отслабва и намалява. С напредването на годините напредва и тяхната амортизация. И точно тук следва логичният въпрос - следва ли амортизирани­те и отслабнали вътрешни органи да се товарят със същата работа както преди?
***
Нека разгледаме най-напред средната възраст на човека - тази между 40 и 60 години.
Вместо посте­пенно и незабележимо да започне намаляване на коли­чеството на приеманата храна поради отслабване рабо­тоспособността на вътрешните органи, менюто става все по-обогатено в сравнение с това в младостта.
Функциите вече са двойно натоварени: от една страна, със завише­ното количество на храната, от друга - с увеличените килограми, също товар на организма за тяхното под­държане.
През това време безспорно е в ход и текущият трудов процес, явяващ се като трето натоварване. При подобен подход амортизирането и остаряването на органите тече твърде бързо.
***
Възрастта напредва и настъпва пенсионирането. Като натоварване трудовите задължения отпадат, а всичко друго си остава така, както е било, дори грижа­та за храната става по-голяма, както и редовното й приемане.
Логичният извод в случая е ясен и простичък:
С всяка прибавена към възрастта година да огра­ничаваме сервираната на трапезата храна, съобразявайки се с възможностите на ор­ганизма. Контролът над килограмите трябва да бъде непрекъснат - снизходителното отно­шение е неуместно. Стегнатата форма на корема и гъвкавостта на талията не са привилегия само на младостта. Те трябва да се поддържат и в по-напред­нала възраст с разбиране и съзнателност.
***
Пенсионната възраст трябва да бъде прекрачена не като грохнал старец, а като истински жизнен и рабо­тоспособен човек със запазени системи и функции на организма, макар и с леко отстъпил силов заряд. Обре­меняваме с излишни килограми не трябва да има.
***
Няма болести на старостта, има само лошо стопанисване на физиката с изобилна и зле подбрана храна.
Не се ли ограничи количеството на храната, не се. ли направи подбор според природните изисквания, не­минуемо се стига до пълнота, водеща след себе си и други проблеми.


ГРОЗНАТА ПАТОЛОГИЧНА СТАРОСТ,
Прехвърлилите 50-те приемат за нормално да мислят за старостта, за склерозата, за емфизема, за влошаването на зрението и слуха, за всички болестни прояви. А всичко това са само признаци на преждевременната и ненавремен­ната старост.
***
Основна причина за всичко това е начинът на хранене - изгубване на мярката, характерният уве­личен апетит, стигащ до лакомия.
***
Въпросът е дали всичко това може да бъде избегнато?
Отговорът е - МОЖЕ!
Напреднат ли годините, храната трябва да бъде ограничена, без капризи и увлечения. Килог­рамите не трябва да се увеличават, а леко да се намаляват. Колкото един орган е по-слаб, толкова по-малко трябва да се товари с работа, за да се удължи животът му и да се предотврати неговото заболяване.
***


ЯДЕНЕ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ НА ДЕНЯ, БЕЗ ДА СИ ГЛАДЕН.
За да бъде запазен стомахът, той трябва да бъде щаден. Приеме ли се една храна, трябва да се изчака до пълната й преработка, т. е. до момента, когато той вече ще бъде готов да приеме другата храна.
Само тогава подадената нова храна ще бъде приета добре и за преработването й ще бъдат отделени достатъчно си­ли. Сигнал за това, че стомахът е готов за приемането на нова храна, е появяването на апетит, което обикновено става едва след няколко часа.
***
Хаотичното включване на междинни храни говори не само за лош навик, за проява на лакомия, но и за ниска култура при хигиената на хранене.
Здравето се извоюва с дисциплина, засягаща пряко и стомаха. Тръгне ли се по пътя на прищевките, умо­реният стомах отслабва, а с него отслабва и воля­та.

ДВАТА ВИДА АПЕТИТ
Оказва се, че съществуват два вида апетит -
нормален, естествен, натурален
и измамен, лъжлив, патологичен.

***
За разлика от патологичната форма на апетита, макар и рядко, съществува и естествената му форма.
Докато при лъжливия апетит човек може да седне на масата за ядене, без да има нужда от това, при истин­ския, естествения, натуралния апетит храната се по­желава само тогава, когато от нея действително в мо­мента има нужда. Запазеният вътрешен инстинкт действа съгласувано точно с изискванията на орга­низма.
***
При истинския апетит човек не се нуждае нито от ордьоври, нито от сосове. Истински гладният има стре­меж към опростено хранене, без претрупване на трапе­зата. Той приема всяка храна и може да се нахрани с ябълки или лук и хляб. На такъв човек всичко му е вкусно и след нахранване той няма подуване на коре­ма, газове и ферментация. Със запазения вътрешен инстинкт той знае кога да спре
***
Искаме ли здраве, трябва да щадим стомаха си. Да се разграничат добре тези две форми на апе­тита - нормалната и патологичната. Тези, кои­то са приспали разума си и са станали роби на своя стомах, трябва добре да помислят за бъдещите си страдания.
***


.От казаното дотук бихме могли да си направим извода, че
НА ТРАПЕЗАТА ТРЯБВА ДА СЕ СЯДА САМО ПРИ ЧУВСТВО НА ГЛАД,
По повод определянето на часовете за закуска, обяд и вечеря Пол Брег казва следното:
„Вие често претоварвате стомаха, обременявайки го с нова работа, преди той да се е справил със старата. Казват ви, че трябва да се храните в определено вре­ме, независимо дали сте гладни или не, в тъй нарече­ното време за обяд и вечеря. По този начин вие се тъпчете - това е един ужасен начин на живот, непра­вилен и научно остарял, изостанал от всички нови отк­рития на естественото натурално хранене.
Претоварвайки се с храна, по този начин вие по­ощрявате ферментацията и гниенето, разстройвате об­щата хармония на организма и способствате за разм­ножаването на микробите в дебелото черво..."
***

И какъв би трябвало да бъде подходът при такова положение?
* Сяда ли се на масата за хранене, когато има ясно изразен естествен апетит, вече може да се говори за постигната дисциплина.

* Следи ли се количеството на приеманата храна, за да не се стига до претоварване, подуване на корема или каквото и да е било друго чув­ство на дискомфорт, то ограничаването ще стане на­вик.

* Премахнат ли се междинните хранения, даде ли се възможност в часовете между храненията стомахът спокойно да се справя с работата си, без да бъде обез­покоен с нови допълнителни задачи, налучка ли се ко­личеството храна, поднесена му според възможности­те, той ще запази жизнените си сили, за да ви служи години наред.

* Единственият начин за възстановяване на храносмилането е да му се даде почивка, като се мине на разтоварващ режим.
Корекцията на допус­натите увреждания възстановява асимилативната спо­собност на стомаха, възстановява се храненето на тъ­каните, а с тяхното подобрено хранене се възстановява и нормалното тегло.


Ето една опростена и лесно разбираема схема с вклю­чените в нея продукти е съотношението, до което са стигнали днес диетолозите и което е дало определени резултати:
25% - 1/4 - сурови или накиснати във вода сухи плодове;
25% - 1/4 - сурови зеленчуци според сезона (дома­ти, краставици, зеленолистни
зеленчуци, кореноп-лодни и пр.), ползвани като салати; 20% - 1/5 - топлиннообработени зеленчуци - тези, които нямаме навика да ползваме в суровия им вид: картофи, фасул, леща и др.
10% - 1/10 - белтъчини: сирене, кашкавал, мляко, извара, орехи, бадеми, фъстъци., яйца, риба й т. н.
15% - 1/6-7 - въглехидрати - хляб (пълноценен, чиито трици и зародиш не са отстранени при сми­лането на житото), мед, захар, всички житни храни
5% - 1/20 - мазнини - растителни масла, краве масло.
***

Главното, към което винаги трябва да се стреми всеки един, е да се държи сметка за приетата през целия ден храна.
Ограничаване и контрол са необхо­дими, защото
ако вие не отчитате погълнатото коли­чество, вашият организъм го отчита.ХРАНАТА, КОЯТО ПОЛЗВА ЧОВЕКЪТ,

1.Добре е да се стремим да използваме във възмож­но най-естествения им вид плодовете, зеленчуците, зърнените храни и ядките.
2.Една от най-важните причини за влошеното здра­вословно състояние на цивилизования човек е преко­мерното приемане на бялата рафинирана захар, белия хляб , полирания ориз.
3.Другите вредни за здравето продукти на цивилизацията са:бялата сол,алкохол,кафе,тютюн
4.Хлябът, който консумират ежедневно всички дълголетници и здрави народи, е пълнозърнест.
Нека чуем какво казва големият специалист и ре­форматор в областта на храненето д-р Аре Веерланд:
„Кафето, тютюнът, алкохолът са истински от­рови, отслабващи бавно, но сигурно съпротивител­ните сили срещу инфекциите, както и разстройващи вътрешното равновесие на организма.
Цивилизовани­ят човек се самозалъгва, като се надява, че те могат да повишат работоспособността му.
Те не съдържат градивна храна, нито здрави енергии. Ободряващото им дейст­вие винаги е последвано от още по-голяма депресия.

ХРАНИ, ВЪРХУ КОИТО СЕ СПОРИ - МЕСОТО
Това е храна, за която и досега няма. еднозначен отговор. Между учените и диетолозите, специалисти по въпроса за храненето, спорът продължава, като всеки от тях защитава собствената си концепция. За едните месото е необходим за човека продукт, докато другите напълно го отричат.
Лекарите и учените, привърженици на включване на месото в диетата на човека, се позовават на това, че в него се съдържат белтъчини с цялостния комплекс от аминокиселини. Нищо чудно да са прави!
***

ХРАНИ, ПО КОИТО НЕ СЕ СПОРИ -ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В СУРОВО СЪСТОЯНИЕ
Доскоро се смяташе, че само месото, яйцата и млякото съдържат пълноценни белтъчини и че расти­телните белтъчини са непълноценни, но с последните изследвания се доказа, че това е погрешно -
Соята, слънчогледът, сусамът, орехите, ба­демите, картофите и повечето от зелените зе­ленчуци съдържат пълноценни белтъчини.
***
Японският изследовател д-р Курацуне е кате­горичен, че 25-30 грама белтъчини дневно са достатъч­ни, за да се поддържа добро здраве.
Ако се наруши тази реално оптимална нужда на организма, в него се наслояват ненужни отпадъчни продукти, които съдействат за развиване на токсичност и болестни състояния.
***
Диетата от сурови плодове, зеленчуци, житни храни, черупчести плодо­ве плюс мляко и млечни продукти напълно осигуря­ва незаменимите аминокиселини. Оказва се, че точно тази растително-млечна диета доставя на организма всичко необходимо за нормалното му съществуване - не само белтъчини, но и въглехидрати, витамини, со­ли, микроелементи, мастни киселини, ензими и т. н.


ГЛАДЪТ - РИСК, ПРИЯТЕЛ И ЛЕКАРСТВО

Нашата Майка-Природа ни е завещала още един от основните си закони, който се отнася не само за чо­века, но и за всички живи същества. Това е
ЗАКОНЪТ „РАБОТА - ПОЧИВКА",
Който строго дозира времето, определено за работа, както и това за почивка. Работи ли се без почивка, законът вече е нарушен и наказанието е преумора, похабява­не, износване и болести.
Почива ли се повече от определеното - законът също е нарушен - пос­ледствията са „ръждясване", болести и изражда­ния на тъканите.

***
За всеки жив организъм дните на почивка са дни на възстановяване. След почивка работата продължава с увеличени възможности, но естествено тук има още едно изискване,, при неспаз­ването на което природният закон отново е нарушен - до почивката да се стига след добре оползотворен ден в работа и труд. Няма ли съответното физическо натоварване, до което се нуждае организмът, с израз­ходване на физически и психически сили, почивката не се приема добре от него.
Предоставените ни от природата физически и душевни ресурси трябва да бъдат оползотворени и изразходвани, за да бъ­дат заменени с нови.
***
Но какво се получава в нашия цивилизован свят?
Почивката е налице! Човекът е разтоварен от ежедневното си напрежение - натоварване на муску­ли, нерви, дробове, сърце и т. н., но единственият ор­ган, който не само не се щади, а обратното - продължа­ва да се натоварва, дори извънредно - това е стома­хът!
Без здрав стомах, чисти и добре действа­щи черва, както и редовно функциониращо дебело черво с редовно изхвърляне на отпадъците, не мо­же да съществува добро здраве.
***
За да се възстанови здравата форма, е необходи­мо възстановяване на вътрешната чистота на орга­низма Единственият начин за това се оказва гладолечението...


Гладолечението не е народна меди­цина. То се основава на свои научни принципи, раз­лични от тези на ортодоксалната медицина.
Природата никога не греши и действа умно
Тялото трябва да бъде нахра­нено и почистено.
***
Всичко в организма, натрупано като излишни ки­лограми, тлъстини, патологични наслойки, токсични елементи, химикали и пр., започва да се оттича, като същевременно щателно се подлага на разграждане.
***
Със спиране на храненето и преминаване на глад се дава възможност на „природния лекар", носен от всеки орга­низъм, да задейства. Този природен регулатор е дотам съвършен, че с изключителна точност и разумност за­действа използването на тези отпадъчни материали, ка­то част от тях се употребяват като храна, а останалите, състоящи се от шлакови материали и токсини, подети от кръвното русло, се отправят към очистителните органи, за да бъдат изхвърлени от организма.
***
Ясно е, че работата през дните на гладуването е двупосочна - разграждаща и градивно-възстановителна, като болнавите клетки и всичко чуждо на орга­низма се отстранява и същевременно става подновя­ване на тъканите с нови здрави клетки и чисти телес­ни течности.


КАК СТИГНАХ ДО МОЯТА ПЛОДОВО-ЧАЙНА РАЗТОВАРИТЕ ЛНА СИСТЕМА

Силно ме впечатли изказването на Хипократ, кое­то ме накара дълбоко да се замисля:
„Храната трябва да бъде вашето лекарство и лекарството -вашата храна." Ако има действително храна, която може да бъде приета като лекарство -първото място се пада на плодовете.
***
При мно­го от лекарите-практици те присъстват във вид на сокове. За мен това е неприемливо, тъй като векове наред човешкият организъм се е пригодил към ця­лостното им използване. Още повече че с минаване­то на плодовете през сокоизтисквачката сокът лесно се окислява, а от допира с металическите части пло­дът губи своята биологична интегралност.
***
Еволюцията на човека се е осъществила с полз­ването на плодовете във вида, в който ги дава самата МАЙКА-ПРИРОДА.
Тъй като плодовете трябва да се сдъвкват, аз си дадох сметка и се съобразих с този изключително ва­жен момент. С отделянето на слюнката се оказа, че се отделят и ценни лечебни компоненти. С дъвкането същевременно става трениране на зъбните и устните тъкани и нерви. Действайки освежаващо на цялата устна кухина, то активизира зъбните нерви, като уп­ражнява и цялостно въздействие върху организма, в който всичко е свързано. Оказа се също, че дъвкане­то влияе пряко на перисталтиката на червата, която може да стане четири пъти по-активна, с което съ­действа за оздравителните процеси на стомашно-чревния тракт.
***
Второто нещо, към което се насочих, бяха билковите чайове.
Давах си сметка и за бога­тия им биологичен заряд от витамини, соли, микрое­лементи, слънчева енергия и пр. - сериозна необхо­димост за един боледуващ организъм. За подслаждане на чая не се ползва захар или захарин, а мед - чист природен продукт. Същото се отнася и за билките, кои­то растат, отглеждани от самата природа, без наторява­не и пръскане.
***
Плодовете, топличките чайове, медът - всички те, признати с целебната си сила, оформиха моята систе­ма.
***
Включени в дозира­ни количества, те омекотяваха строгата фор­ма на гладуването - то ставаше леко поносимо и във възможностите на всеки.

С включване на около 1/2 кг плодове и на билков чай не може да се говори за нахранване. Постигната е омеко­тена форма на глада.
При провеждане на дните на плодово-чайната разтоварителна система се развиват всички харак­терни фази на гладуването: теглото интензивно спа­да, езикът се облага с бяла наслойка, с напредване на дните на гладуване се появява характерният дъх на ацетон, като през това време тече и лечебният процес, както би се получило при строгата форма на гладуване. Автолизата (саморазграждането), харак­терно за гладуването, се развива, а щом има автолиза - има и гладуване на организма.

ПРАКТИКА НА ПЛОДОВО-ЧАЙНИЯ РАЗТОВАРИТЕЛЕН РЕЖИМ
За преситения човек на цивилизования свят с не­говото изобилие на храни гладът още от детските го­дини трябва да присъства в живота му, независимо дали има вече изразена болест, или не.
Първата стъпка, която трябва да се направи, е включ­ването на разтоварителните дни, и то точно в тяхната ЛЕЧЕБНА ФОРМА.
Със започване на лечебната форма на разтоварителния режим се спира обичайното хранене и се пре­минава само на плодове (400 до 800 грама дневно) и билкови чайове (от 2 до 4 на ден според желание­то), подсладени не със захар или захарин, а с лъжич­ка мед и, също по желание, може да се добави лимонов сок.
***
Плодовете според сезона - череши, кайсии, прас­кови, круши, ябълки, вишни, портокали, грейпфрути, грозде и пр.. се разпределят през целия ден, като на вечерта се взема по някой плод. Може, за по-голямо удобство, да се приемат само в часовете на хранене. Ползването на плодовете е предоставено на свободния избор според вкуса и предпочитанието.
***
За деня могат да бъдат ползвани няколко вида пло­дове, а може и само един вид, като се оформят дни на ябълки, грозде, круши и пр. Дали ще се ползват някол­ко вида или само един - изискването е да не се допуска увеличаване и превишаването на определените количес­тва (800-900 грама на ден). По-малко може, но при завишаване на количествата лечебният процес е по-бавен.
***
С цялостното приемане на плода става унищожа­ване на гнилостната флора в червата: запазва се перисталтиката, благодарение на присъствието на целу­лозата, както и придвижването и изхвърлянето на от­падъците, без дългото им задържане в червата. С лик­видирането на гнилостните процеси, с възстановяване­то на нормалната чревна флора леко и неусетно, за дни се лекуват хронични заболявания на храносмила­телната система, носени не само с години, но и с десе­тилетия, а заедно с тях и още много други, свързани функционално.


Едно от най-важните изисквания на плодово-чайния разтоварителен режим е
СТАРАТЕЛНОТО СДЪВКВАНЕ.
Плодът трябва да се ползва цялостно, без да се прави на сок. Но до стомаха той трябва да отиде добре сдъвкан. Плодовете, обработени добре със зъби­те, примесени със слюнка, в която присъстват лечебни компоненти, достигат до стомаха като храна-лекарство - живителна, желана и приятна.
Лесно усвоима, тя да­ва възможност за осъществяване не само на лечебен, но и на възстановителен процес. С богатия си биологичен заряд от витамини, соли и ензими плодовете не само подпомагат развиващия се лечебен процес, но и под­държат човека деен и работоспособен, за да се спра­ви със задълженията си по професията и бита.
***
При строгата форма на гладуването, с приемането само на течности, зъбите и тъканите на устната кухина бездействат. Дъвкането на плодовете освежава лигави­ците и тъканите на устата, на зъбните нерви, както и премахва лошия вкус.

БИЛКОВИТЕ ЧАЙОВЕ
Българинът винаги е знаел високата лечебна стойност на билките и тяхното бране е било традиция, предава­на от поколение на поколение. Мащерка, мента, маточина,риган, жълт кантарион, глог, шипки, липа, лайка и още много други, с които е богата наша­та планина, съчетани с различни комбинации, могат да задоволят и най-взискателния вкус. Билковият чай с богатия си биологичен заряд, подсладен с лъ­жичка непретопен мед, който също е признат за лекарство, няма никакво противопоказание или някак­ви съмнителни лоши въздействия. Добавянето на парче лимон или само лимонов сок е според вкуса и желанието. Изключва се всякакъв вид черен чай.
***
Чайовете се включват според вкуса, що се отнася до подбора на билките. Ползваното количество е според желанието - при чувство на жажда.
***
Освен чай може да се ползва вода, минерална во­да, вода с добавка на лимонов, портокалов или гроздов сок (но не консервирани), настойка от шипки или от ня­какви други сухи плодове (трънки, боровинки, диви кру­ши, ябълки, касис и пр.). За приемането на течнос­тите не бива да се подхожда догматично, а главни­ят критерий е да има желание.
Топличкият и вку­сен билков чай стопля не само стомаха, а и психиката на гладуващия болен човек.
ПРЕМИНАВАНЕ КЪМ ПРАКТИКА
При добро понасяне на режима, колкото и леко да е заболяването и дори в начална форма, е препо­ръчително да се направи пълен курс от 14-15 дни, тъй като едва след шестия до десетия ден се преми­нава по-пълно на вътрешно хранене, което дава възможност за развиване на по-задълбо­чен лечебен процес.
***
Лечението винаги има индивидуален характер, спо­ред заболяването. Дължината на курсовете може да ва­рира от 3-5-8 до 10-15-20-25, а в много редки случаи и повече дни. Следи се за вътрешния заряд от сили, както и за психичната настройка на лекуващия се.
Със започване на разтоварителните дни очистително не е необходимо да се взима. Това може да се допус­не само по желание на болния, ако той намери за доб­ре - еднократно

ОПРЕДЕЛЯНЕ ДЪЛЖИНАТА НА КУРСА
Дължината на курса на разтоварителния режим никога не се определя предварително. Това става при съвместна работа на болния и лекаря, в зависимост от поносимостта на разтоварителния режим, от състояни­ето на болния и от душевното му разположение.
При леко понасяне на разтоварителните дни кур­сът може да продължи от 14 до 20 дни, но при чувство на някакъв дискомфорт може да се започне с 5 до 7 дни. С повтарянето им вече се достига до пълния курс - от 12 до 14 дни.
При по-тежки заболявания се налага да се про­веждат и по-продължителни курсове, но те трябва да бъдат винаги ръководени от лекар-специалист, който познава добре проблема.

Но има случаи на
ТЕЖКО ПОНАСЯНЕ НА РАЗТОВАРИТЕЛНИТЕ ДНИ.
За да се преодолее това състояние, разтоварителните дни се ограничават от 1-2 до 3-4, като през това време се -предпочитат по-сладки плодове и зе­ленчуков будьон. Добре е да се запомни, че ТОЧНО ТОЗИ, КОЙТО ПОНАСЯ ТЕЖКО ГЛАДНИТЕ ДНИ, ТОЙ СЕ НУЖ­ДАЕ НАЙ-МНОГО ОТ ТЯХ.

От голямо значение е
ДА СЕ ЗАПАЗИ НАЧИНЪТ НА ЖИВОТ, ОФОРМЕН ДО МОМЕНТА.
Изключително значение по време на разтовари­телните дни има движението. Спазването на постелен режим води до обездвижване и спад на тонуса. Но фи­зическото натоварване не бива да надхвърля това, с което човекът е свикнал до момента. При прилив на сили, което често се получава след 6-7-ия ден, ор­ганизмът не бива да се претоварва. Излишните сили трябва да бъдат оползотворени за осъщес­твяване на оздравителната програма.
***
Всеки има свой вътрешен усет, , който безспорно го насочва. Насочете въпроса към вашия вътрешен лекар и той ще ви отговори.


Ако въпреки това чувството на слабост не е прео­доляно, може да се свари
ЗЕЛЕНЧУКОВ БУЛЬОН.
Тъй като в организма на гладуващия се завишава киселинността, то алкалният заряд на бульона се възп­риема добре. Бульонът се приготвя добре от 1-2 карто­фа, морков, целина или какъвто и да било подръчен зеленчук (може домат, чушка, магданоз и пр.). Почис­тени и нарязани, зеленчуците се варят в повече вода до увирането им. Прецеденият бульон се ползва, дока­то е още топъл. Ако остане от него, при второ ползване може да бъде затоплен.
Върнете се в началото Go down
http://bg.pcriot.com/news.php
oldcastle
Admin
avatar

Пол : Male Брой мнения : 2010
Точки : 5080
Рейтинг : 81
Регистрация : 12.08.2011

ПисанеЗаглавие: Re: ГЛАДЪТ - ПРИЯТЕЛ И ЛЕКАРСТВО Лидия Ковачева   Вто Фев 21, 2012 3:31 pm

....продължение

ЕЖЕДНЕВНАТА БАНЯ И ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА
Кожата винаги трябва да бъде чиста. Ежедневното измиване задължително трябва да влиза в програма­та, за да бъдат отстранявани всекидневните отлага­ния от нея. Топлата вода почиства не само външната част, но и подкожните тъкани, като ги тонизира.
Топлината предизвиква разширяване на подкожните капиляри и увеличава притока на кръв, която носи със себе си и хранителни субстанции. По-късно, отдръпвайки се, тя увлича застоялите се там и чужди на тялото материали. Топлината се явява и като це­нен помощник на лечебния процес.


Особено голяма стойност има прилагането на пло­дово-чайния разтоварителен режим като
СПЕЦИАЛНА ГРИЖА ЗА ИЗЛИШНИТЕ КИЛОГРАМИ,
Единственият начин килограмите да бъдат нормализирани, без да се вреди на чове­ка, това е гладът
Още със спирането на храненето веднага започва разтапянето на патологичните тъкани и свалянето на теглото. За бързото сваляне на килограмите оказват влияние не само съдържащите се в плодовете витами­ни, които действат като катализатори при разгражда­нето на тлъстините, но и целулозата, която се съдържа в тях, поддържа активна форма на перисталтиката и съдейства за бързо елиминиране на отпадъчните мате­риали. А освен това плодовата захар поддържа силите на организма, които дават по-силен тласък на развива­щите се процеси и поддържат нормалната и активна форма на живот, водена преди началото на плодово-чайния разтоварителен режим.
***
С определянето на един курс от 10 до 15-20 дни, повтаряни ритмично в интервал от 4 до 8 седмици, може да се стигне до пълно нормализиране на килог­рамите и до желаната елегантна фигура.
Много важен и съществен елемент в осъществя­ването на тази програма е строго да се следи да няма връщане на килограмите в междинните интервали на хранене: ежедневно те да се контролират на кантарчето. В деня, в който е измерен един килограм в повече, храната трябва да се спре.
Един ден, проведен само на някой плод и чашка чай, веднага елиминира излишното, след което храненето продължава, но порциите вече са леко намалени, за да няма отново повишаване на килограмите.


ЗАХРАНВАНЕ - ВЪЗСТАНОВИТЕЛЕН ПЕРИОД
Това е един твърде важен момент след проведените гладни дни за получаване на добър ефект от лечението.
Със спиране на храненето уморената храносмила­телна система е в почивка, като й се дава възможност за очистване, лечение на допуснатите увреждания, а успоредно с, това и възстановяване. Това е бавен про­цес, който изисква търпение, време и разбиране. Сто­махът и цялото храносмилане са прекратили своята дейност. И те постепенно трябва да бъдат върнати към нормалната си работа.

Трябва добре да се разбере, че
ЗАХРАНВАНЕТО Е НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ РАЗТОВАРВАНЕТО.
С особено внимание трябва да се следи за възста­новяване на работата на стомаха, което често става бавно и изисква повече време. При приемането на храната не бива да се чувства болка, тежест или друг някакъв дискомфорт, а само лекота.
Важно изискване е и доброто сдъвкване - трябва да се следи за все­ки залък.
***
Ако веднага след възстановителните дни се пре­мине на пълноценно хранене или се включват храни от животински произход, то всичко постигнато с глад­ните дни може не само да бъде разрушено, но и да се появят и допълнителни увреждания.
***
При случаите, в които не е постигнат лечебен ефект, се оказва, че единствената причина е неправилното захранване с включването на повече или на неподхо­дяща за момента храна.
Точно тук самоконтролът и дисциплината трябва да бъдат на висота.
***
Гладът, приложен независимо под каква форма -по-строга или по-омекотена, никога не може да навреди.
Но появи ли се неразбиране и липса на контрол при зах­ранването, за оздравяване не може и да се мисли.
По този повод д-р Ото Бухингер казва: „Дори лудият може да гладува, но само умният знае как да прекъсне глада и да се възстановява..."


При включване на храните
ГЛАВНИЯТ ПРИНЦИП Е ПОСТЕПЕННОСТТА.
Този принцип трябва да се спазва и като количест­во на приеманата храна, и като качество на включени­те различни продукти.
1.Първата храна, която е уместно да се включи след плодово-чайния режим, са зеленчуците в сурово състо­яние, може и плодове, които до момента не са били поемани. При включване на зеленчуци с по-твърда структура (моркови,, целина, ряпа, червено цвекло и други) е добре те да бъдат настъргани на ренде или обработени с миксер. Към стомаха те трябва да бъдат препращани в подходяща форма.
***
2.Храните се включват в малки количества, като всяка новоприета храна измества вземаните до този момент плодове и чайове. Необходимо е да се следи за постепенното възстановяване работата на стомаха - той трябва да започне да функционира нормално.
***
3.Малките количества, вземани в началото, посте­пенно се увеличават, като се приемат във вид на сала­ти, подправени с лимон, а впоследствие и с растителни масла.
4.След като суровите зеленчуци са добре приети от органите на храносмилането, следва да бъдат вклю­чени варените картофи, пасирани като рядка каша, без сол и мазнина.
***
5.След нормалното приемане на кар­тофите могат да се включат и други храни като овесе­ни ядки, качамак, булгур, черен хляб. Успоредно с тях, но също постепенно и в началото на малки количества - задушени зеленчуци, постни супи, ядки, орехи, ба­деми. Може да се включат и 1-2 лъжици кисело мляко като застройка на супата.
Докато трае лечебният пери­од на разтоварителния режим, млечните продукти са ограничени и в минимални количества.
***
6.В първите дни на захранването се яде често, но по малко. С напредването на дните и с увеличаване на количеството на приетата храна се увеличават съ­ответно и междинните интервали, като постепенно се достига до четирикратно хранене.
Солта се включва едва след 6-7-ия ден.
***
7.От диетата се изключват месото, месните и рибните консерви, майонезата, сладкарските произведения, пастите, тортите, бисквитите, шоколадът, вафлите, бонбоните.
Захарта се сменя с мед.
За алкохола и цигарите е ясно от само себе си. До края на възстановителния период се оформя четирикратно хранене с предимство на растителната храна.
Суровите плодове и зеленчуци трябва да бъ­дат две трети от дневната храна.
***
8.Трябва добре да се за­помни, че стомахът трябва да се щади, да му се даде възможност постепенно да възстанови нормалната си дейност, тъй като по време на разтоварването, когато не е бил ангажиран с обичайната си работа, той е поел очистване и възстановяване на своите тъкани, както и на цялата храносмилателна система. Сменена е и ней­ната функция. С включването на новата храна факти­чески се прекъсва този очистващо-възстановителен процес, който не е доведен до своя край.
***
Количествата, които може да приеме стомахът, са малки. Превишаването им става лесно, тъй като с при­емането на храната може" да се събуди голям апетит. Точно тук е необходим контрол.
Нека се запомни като основно правило, че след прилагането на която и да е форма на гладолечение
завинаги
ДНЕВНИЯТ ПОРЦИОН НА ХРАНЕНЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАМАЛЕН.
***
Още веднъж ще повторя, че :
гладът, провеждан в каквато и да е фор­ма, никога не може да навреди, но грешките при захранването могат да бъдат фатални.
***
Първото и основно изискване при оформянето на новия начин на хранене е дневният рацион да бъде ограничен - приеманата храна по количество да бъде по-малка, тъй като максимилативната способност на сто­маха е подобрена ,той се задоволява с по-малко хра­на. И това ще бъде утвърдено като постоянен навик.
ЗАБРАНЕНИ ХРАНИ - месо, месни и рибни кон­серви, сладкарски произведения, бонбони, шоколад, кафе, алкохол, пушене на цигари.

ПРЕДИМСТВА НА ПЛОДОВО-ЧАЙНИЯ РАЗТОВАРИТЕ ЛЕН РЕЖИМ
ПЪРВО: ЛЕКО ПОНОСИМ РЕЖИМ - плодове­те, билковият чай и медът със своя богат биологичен заряд не само задвижват и активират развиващите се лечебни процеси, но и държат човека бодър и инициа­тивен.
ВТОРО: БЕЗЛЕКАРСТВЕНА ПРИРОДОСЪОБРАЗНА ТЕРАПИЯ.
-лекува самата приро­да, „вътрешният природен лекар", който всеки носи у себе си и който започва активно да действа, когато му се предоставят възможности. Този лекар никога не греши, той насочва действието си точно там, където е най-заст­рашаващо, най-фатално за живота на човека.
ТРЕТО: БОРБАТА С ЕКОЛОГИЧНИТЕ НАРУ­ШЕНИЯ - Единственият начин човек да бъде изчистен бързо, ефикасно и по безвреден на­чин от химикали и промишлени отрови, се оказва само гладолечението.
ЧЕТВЪРТО: КЛИЗМИТЕ И ОЧИСТИТЕЛНИТЕ СТАВАТ ИЗЛИШНИ
При другите форми на гладуване курсът обикно­вено започва с очистване на червата чрез някакво очистително. При прилагане на плодово-чайния ре­жим това не е необходимо. .
ПЕТО: ГЛАДЪТ Е ПОМОЩНИК В БОРБАТА ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ХРОНИЧНИТЕ ЗАБОЛЯ­ВАНИЯ -Режимът е приемлив и резултатен още от най-ранна детска въз­раст
ШЕСТО: ПОДМЛАДЯВАЩО И ОБНОВЯВАЩО ДЕЙСТВИЕ. С провеждане на лечебните разтовари­телни курсове винаги се свалят килограми от тегло­то, като това не е само оттичане на излишната вода, токсичните и отпадъчните материали, а главно на патологичните тъкани и старите, болнави и нежизнеспособни клетки.
***
1.Почистената от токсични и отпа­дъчни материали кръв вече става истински здрава храна за клетките, която им дава сила и здравина.
2. свалените килограми, били те по­вече или по-малко, с връщане на здравото състоя­ние и преминаване към пълноценно хранене отново се възстановяват, но това вече са нови тъкани, със­тавени от млади, жизнеспособни клетки - една реал­но млада и подновена тъкан
3.Не съществува нито една лечебна система, при която успоредно с развиване на лечебния процес да не се осъществява и процес на подмладяване.
4.Гла­дът, прилаган в каквато и да било форма, по-строга или по-омекотена, винаги се явява средство, спи­ращо остаряването.

СЕДМО: ЕДИНСТВЕН БЕЗВРЕДЕН, БЪРЗ И ЕФИКАСЕН НАЧИН ЗА СВАЛЯНЕ НА ИЗЛИШНИ­ТЕ КИЛОГРАМИ И ЛИКВИДИРАНЕ НА ЗАТЛЪС­ТЯВАНЕТО.
Още повече че лечението може да върви амбулаторно, без да се променя стереотипът на живот, воден до момента.
ОСМО: ПЛОДОВО-ЧАЙНИЯТ РАЗТОВАРИТЕЛЕН РЕЖИМ Е БЪЛГАРСКА ЛЕЧЕБНА СИСТЕ­МА, възникнала под влиянието на народни традиции, наследени от стари култури и цивилизации
плодове­те, билковите чайове и медът се оказват истин­ските лекарства на природата.


ЗДРАВЕТО - ПОСТИЖЕНИЕ ИЛИ ДАР НА ПРИРОДАТА
При здрави и добре функциониращи органи хар­монията в тялото е в идеална форма, която се отразя­ва и на външния му вид - красота, заряд от сили и уравновесена психика. Апетитът е добър и вкусът към храната - запазен.
Дори и в най-начална форма заболяването ведна­га дава отклонение от здравия статус на организма.
Може да се появи отпуснатост, мързел, вялост, липса на апетит, смяна на настроението, склонност към уединяване, затвореност, раздразнителност, трудно съсре­доточаване, изострена чувствителност, затруднено мислене, безпокойство, понижена жизненост, несправяне с уроците, ако е ученик, и т. н.
***
Наруши ли се вътрешната хармония в работата на органите, нарушава се и психиката.
***
И за да си доизясним представата за истинското здраве, нека от време на вре­ме да се постараем да оставаме
НАСАМЕ СЪС СЕБЕ СИ.
Много хора имат добра представа как трябва да изглежда мотоциклетът или колата им
Не е ли необходимо поне веднъж да се свалят дре­хите и в този недекориран вид да се застане пред огле­далото така, както ни е създала природата.
Веднъж по­не да застанем насаме със себе си и да погледнем с по-критичен поглед - без снизхождение!
***
В този „интимен разговор" лично със себе си в тишината на някакъв вечерен час ,образът в огледа­лото може да ви разкаже много... И ако оставим наст­рана вечното снизходително и безкритично отноше­ние към себе си, не само ще видим лошата си форма и неестетичните очертания, но дълбоко в съзнанието ни ще изплува въпросът: „ДАЛИ ПРИРОДАТА МЕ Е ЗАПЛАНУВАЛА ТАКЪВ? ТАКЪВ ЛИ ТОЧНО ТРЯБВА ДА БЪДА?"
.***
Постигането на красотата и здравето нито е толкова трудно, нито е невъзможно, както обикновено се мисли, но е необходимо да се осъзнае целта и какво трябва да искаме от себе си. То­гава животът ще придобие съвсем друг вид и насока.

Освен това би било пропуск, ако не се поработи мал­ко повече върху
ДУШЕВНАТА НАСТРОЙКА
Въз основа на изследванията върху дълголетници и столетници, се идва до заключението, че душевната нагласа на човека играе съществена роля за запазване на здраве­то, а с това и за удължаване на живота.
И исти­ната е, че нервен, зъл, сприхав, мърморко, завист­лив, скандалджия, грубиян, скъперник, егоист - не може да достигне дълголетие. Той няма най-важните предпоставки - благоприятната душевна хармония, създаваща и съответната хармония на физиката. Раз­рушителната, деструктивна енергия на този човек за съжаление пречи не само на него, но и на околните.


_________________
Навийте жабата!
Върнете се в началото Go down
http://bg.pcriot.com/news.php
uragana
Старият Пират
avatar

Пол : Male Брой мнения : 1312
Точки : 3825
Рейтинг : 68
Регистрация : 20.02.2012

ПисанеЗаглавие: Re: ГЛАДЪТ - ПРИЯТЕЛ И ЛЕКАРСТВО Лидия Ковачева   Съб Мар 31, 2012 7:43 pm

k010 АЙ,Кастълче,ти цял стар роман си написъл тук,бре....копнал си,гу.....по точно.НЯМА УНИВЕРСАЛНИ ДИЕТИ,НЯМАШ ЛИ ВЯРА,УПОРИТОСТ,ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ...НКОГА НЕ МОЖЕШ ДА ОТСЛАБНЕШ.С годините човешкото тяло се отпуща...и требват много усилия да справиш с килцта отгоре.... ole
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: ГЛАДЪТ - ПРИЯТЕЛ И ЛЕКАРСТВО Лидия Ковачева   

Върнете се в началото Go down
 
ГЛАДЪТ - ПРИЯТЕЛ И ЛЕКАРСТВО Лидия Ковачева
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Форум за срещи от третия вид :: Здраве :: Диети-
Идете на: