Усукан тутманик.
Рецептата:
- 3 яйца
- 300 мл прясно мляко
- 300 мл кисело мляко
- 3 ч.л. сол
- 2 с.л. захар
- 3 ч.л. суха мая
- 3 с.л олио
- 1 кг брашно
За плънката:
- 200 гр натрошено сирене
- 150 гр настърган кашкавал
- 150 мл олио
Омесвате, значи всички продукти, като гледате течните съставки да не са студени. Предварително активирате маята в 100 мл от млякото с малко захар. Готовото тесто оставяте 30-40 минути да "кабардиса", както казваше баба ми. После премесвате отново, лекичко и го разделяте на 4 части. Разточвате на кръг с диаметъра на тавата, в която ще е печете. След като разточите първата топка, намазвате с масло и поръсвате със сирената. Правите това и със останалите топки тесто. След това режете на ленти и усуквате всяка лента около оста ѝ по дължина. Редите в тавата. Покривате с найлон и оставяте да втаса на топло още 30 - 40 минути. През това време загрявате фурната на 180 целзиеви градуса. Преди да го вкарате във фурната го намазвате обилно с масло и после с два разбити жълтъка. Печете 40 Мин на 180 градуса, очевидно. Да ви е сладко.